top of page

Zelfvertrouwen, ja graag! 

Een kennismakingsgesprek. Eéntje uit een rij. We hebben net samen de puzzel gelegd, van dat wat psychisch speelt.


En dan mijn hamvraag : “Wat zou je graag veranderd zien ? Waaraan wens je te werken samen, in begeleiding ?”


“Ik zou zo graag meer zelfvertrouwen hebben.” Geen verrassing. Zo vaak dit antwoord reeds genoteerd. Met zovelen diezelfde wens.


Dat gemiste en begeerde stukje, zelfvertrouwen : over wat gaat dit nu eigenlijk ?


Ik waag me niet aan het opzoeken van de geijkte definities. Eigenzinnig als ik ben, off course. Spelen met het woord en doorvoelen van de essentie. Inderdaad, dat past me beter, het bespelen van de gevoelige noot.


Zelf–ver–trouw–en Heerlijk woord. ‘Spot on’.


Het is de mate waarin, in hoe-ver, je trouw bent aan je Zelf.


JeZelf, de kern van je wezen, wie je écht vanbinnen bent. Dat stukje dat nog zuiver voelt, aanvoelt en alle potentie in zich draagt om verder uit te groeien, om te ontwikkelen. Het leven dat zich wil ontrollen in en doorheen jezelf. Dat wil geleefd en beleefd worden.


Daar trouw aan zijn. Aan de échte jij. Niet de gewenste-ideale-voorgehouwen-jij. Noch de kleinmakende-en-ingehouwen versie.


Trouw zijn aan dat wat in je leeft. Trouw zijn aan dat wat tot expressie wil komen, wat ge-uit wil worden. En jeZelf vertrouwen dat die beleving, die expressie je verder brengt. Dat dit nodig is om te groeien. Dat dit belevenjouw pad is, jouw flow.


Beleven en tot expressie brengen door : Te zeggen wat je te zeggen hebt. Te vragen wat je te vragen hebt. Te voelen wat je te voelen hebt. Te doen wat je te doen hebt. Hier en Nu, niet later of misschien.


Niet vanuit enig driftig ego-gerichtheid, waar angst onderhuids de scepter zwaait. Maar op die manier die past binnen jouw waarden, jouw normen, wat voor je ‘klopt’, zuiver op de graat, in lijn met wie je bent. Met de hulp van een portie moed en initiatiefkracht. En de back-up van eigenliefde en zelfrespect. Ja, ook dat mee op die kar.


Stel je voor, al dat voelbare leven in je gewoon leven, beleven, en tot expressie brengen wat naar buiten wil.


In hoeverre doe jij dat ?


In hoeverre uit jij je wensen, je grenzen, je mening,… ? In hoeverre vraag je, hulp, antwoorden, kennis,… ? In hoeverre voel je, je emoties, je lijf, je energie,… ? In hoeverre doe je dat wat je helpt, wat je wenst, wat je dienstbaar is,…?


Deze ‘mate waarin’ bepaalt mee jouw score op je bord van geluk jouw vinger op je wonde bij mijn hamvraag.


Op de sofa. Kennismaken.


Een schrijfsel dat wil weergeven hoe we worstelen in de zoektocht naar onze ware zelf.

Bekijk ook mijn gedicht!

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page